Άφθες στο στόμα

Οδοντιατρική φροντίδα

"Άφθες. Μια ενοχλητική κατάσταση στο στόμα μας."

     Οι στοματικές άφθες είναι η συχνότερη νόσος του βλεννογόνου του στόματος, η οποία εμφανίζεται είτε με τη μορφή σποραδικών περιστατικών είτε εποχικών εκδηλώσεων με συχνές υποτροπές, δημιουργώντας μία επώδυνη και ενοχλητική κατάσταση στο στόμα του ασθενούς.
Η πρώτη περιγραφή της νόσου και χρησιμοποίηση του όρου “άφθες” έγινε από τον Ιπποκράτη τον 4ο π. Χ. αιώνα. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η συχνότητα της νόσου στο γενικό πληθυσμό είναι μεταξύ 5% και 25% και ανέρχεται στο 50%-60% σε ορισμένες ομάδες ασθενών, όπως σε μαθητές.
Οι άφθες είναι λευκές περιοχές που περιβάλλονται από ερυθρή άλω και εμφανίζονται στο στόμα, όταν ο οργανισμός είναι αδύναμος λόγω κάποιας ασθένειας ή όταν η φυσική ισορροπία των μικροβίων στο στόμα διαταράσσεται λόγω φαρμάκων. Οι άφθες εντοπίζονται κυρίως στη γλώσσα και μέσα από τα χείλη και τα μάγουλα και αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο στα μωρά, στα παιδιά και στους ηλικιωμένους. Παρόλο που πονούν δεν αποτελούν σοβαρή διαταραχή. Ωστόσο μπορεί να εμποδίσουν τη μάσηση και τη σωστή διατροφή. Οι ασθενείς επίσης παραπονιούνται για έντονο κάψιμο στην περιοχή
και έντονη σιαλόρροια.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή τους είναι:
• Ορμονικές διαταραχές (καταμήνιος κύκλος, εγκυμοσύνη)
• Άγχος, στρες
• Αλλεργία σε τροφές ή φάρμακα(σοκολάτα, πορτοκάλια, ξηροί καρποί, ανανάς, μήλα, τυρί, φοινίκια, λεμόνι, ξίδι, μουστάρδα, γάλα, ψωμί ολικής αλέσεως, οστρακοειδή).
• Γαστρεντερικές διαταραχές
• Έλλειψη σιδήρου ή βιταμινών . (έλλειψη βιταμίνης Β, φολικού οξέως).
• Οδοντόκρεμα με SLS ( Sodium Lauryl Sulfate).
•Τραυματισμοί στο στόμα απο οδοντοστοιχίες, ορθοδοντικά μηχανήματα, πολύ δυνατό βούρτσισμα, ορισμένα φαγώσιμα με αιχμηρά άκρα (π.χ. καραμέλες, τσιπς), ορισμένες οδοντιατρικές διαδικασίες (π.χ. ένεση), η συνήθεια να δαγκώνει κάποιος τα χείλη ή την παρειά του.

Οι πιο συχνές είναι οι μικρές άφθες με διάμετρο < 10mm. Η διάρκειά τους κυμαίνεται από 4-14 μέρες και επουλώνονται χωρίς να αφήνουν ουλή. Υπάρχουν επίσης οι μεγάλες και οι ερπητικού τύπου άφθες, οι οποίες διαρκούν 1 μήνα και 7-10 μέρες αντίστοιχα. Η βλάβη πρέπει να κάνει τον κύκλο της, όμως ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει κάποιο φάρμακο για 7-10 μέρες. Η θεραπεία δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τη συμπτωματική ανακούφιση του ασθενούς, αλλά και τη διερεύνηση της συσχέτισης με κάποιον από τους εκλυτικούς παράγοντες που προκαλούν τις άφθες. Από τη στιγμή που θα εντοπιστεί τέτοια σχέση, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί ο εκλυτικός παράγοντας σε συνδυασμό με την εφαρμογή της συμπτωματικής θεραπείας.
Η σύγχρονη θεραπευτική τους βασίζεται σε τοπική εφαρμογή κορτικοστεροειδών. Επίσης μπορούν να βοηθήσουν αλοιφές ή ζελέ με αναλγητική δράση, στοματοπλύματα με χλωρεξιδίνη και πλύσεις με αλατόνερα. Τελευταίου τύπου θεραπευτική αγωγή και η πλέον αποτελεσματική είναι η εφαρμογή του Λέιζερ στην άφθα με άμεση ανακούφιση του ασθενούς κατά 90%, αλλά και εξαφάνιση της την επόμενη μέρα. Οι θεραπείες αυτές έχουν σκοπό να ελαττώσουν ή να εξαφανίσουν τον πόνο και να μειώσουν το μέγεθος που έχουν οι άφθες, καθώς και την περίοδο επούλωσής τους.


Ζερβού Ευαγγελία
Χειρουργός Οδοντίατρος 


περισσότερα άρθρα ΕΔΩ

Θέλετε να μας επισκευτείτε;

Ανδρόνικου Εμμανουήλ 43, Σέρρες 

Θέλετε να μας στείλετε μήνυμα;

info@smileart.gr

Θέλετε να μας τηλεφωνήσετε;

2321055632