Οδοντίατρος ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες

Οδοντιατρική φροντίδα

"Ηλεκτρικές Οδοντόβουρτσες"

Σίγουρα όλοι κατά καιρούς έχουμε αμελήσει να βουρτσίσουμε τα δόντια μας, είτε γιατί είμαστε κουρασμένοι, είτε για άλλους λόγους. Ίσως εκείνες τις στιγμές να προβάλει στο μυαλό μας ως λύση να είχαμε μια νέου τύπου υπερσύγχρονη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που θα έκανε όλη τη δουλειά μόνη της χωρίς να απαιτεί από εμάς ιδιαίτερη προσπάθεια...
Στις μέρες μας, ωστόσο, η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα αποτελεί μια πραγματικότητα. Μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα περιοδικά, συμφωνούν ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι πιο αποτελεσματικές στην αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας και στη μείωση της φλεγμονής των ούλων, απ’ ότι είναι οι συμβατικές οδοντόβουρτσες, γιατί οι τελευταίες συνήθως δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Οι δείκτες πλάκας και αιμορραγίας των ούλων μειώνονται όμως το ίδιο, είτε με τη μία είτε με την άλλη οδοντόβουρτσα, αρκεί να χρησιμοποιούνται σωστά.
Ποια είναι όμως τα σημεία στα οποία εντοπίζεται η αποτελεσματικότητα της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας; Οι βούρτσες αυτές έχουν τη δυνατότητα να κινούν την κεφαλή τους με ταχύτητα που είναι αδύνατο να επιτευχθεί με το χέρι και κάνοντας ταυτόχρονα μικρές παλμικές δονήσεις, αφαιρούν περισσότερη μικροβιακή πλάκα στα δυσπρόσιτα σημεία όπως τα μεσοδόντια διαστήματα και στα οπίσθια δόντια, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μάλαξη των ούλων. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστες σε άτομα με προβλήματα επιδεξιότητας ή σε άτομα που λόγω διαφόρων παθήσεων(π.χ. αρθρίτιδα) οι κινήσεις των χεριών τους είναι περιορισμένες και απλές κινήσεις, όπως το βούρτσισμα των δοντιών, αποτελούν γι’ αυτά πρόβλημα.
Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δε σημαίνει ότι οι απλές οδοντόβουρτσες είναι ξεπερασμένες και δεν έχουν πια θέση στη ζωή μας. Και με αυτές μπορούμε να διατηρήσουμε τη στοματική μας υγιεινή σε υψηλά επίπεδα. Εξάλλου από ένα σημείο και μετά εκλείπει ο ενθουσιασμός που μας διακατέχει όταν χρησιμοποιούμε κάτι πρωτοποριακό κι έτσι σιγά σιγά η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα εντάσσεται στη ρουτίνα και χάνεται στους ρυθμούς της καθημερινής μας ζωής όπως τόσα άλλα...
Ας παραδειγματιστούμε λοιπόν από ανθρώπους ενεργητικούς που εφαρμόζουν ένα σχολαστικό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η επίδειξη του σωστού βουρτσίσματος είναι καθήκον του οδοντιάτρου στα πλαίσια εφαρμογής της προληπτικής οδοντιατρικής.
Είναι τέλος γνωστό ότι, οι πρώτες οδοντόβουρτσες εφευρέθηκαν στην Κίνα και κατασκευάζονταν από ελεφαντόδοντο στο οποίο είχαν προσαρμοστεί τρίχες αλόγου ή γουρουνιού. Οι σημερινές οδοντόβουρτσες, ωστόσο, είναι μικρές, και οι τρίχες τους είναι ευθείες και πλαστικές για να στεγνώνουν γρήγορα. Αν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας λυγίσουν, είναι σημάδι ότι έχει αρχίσει να χαλάει και πρέπει να αγοράσουμε καινούργια.

Ζερβού Ευαγγελία
Χειρουργός Οδοντίατρος 


περισσότερα άρθρα ΕΔΩ

Θέλετε να μας επισκευτείτε;

Ανδρόνικου Εμμανουήλ 43, Σέρρες 

Θέλετε να μας στείλετε μήνυμα;

info@smileart.gr

Θέλετε να μας τηλεφωνήσετε;

2321055632