Οδοντικά εμφυτεύματα

Οδοντιατρική φροντίδα

"Oδοντικά Εμφυτεύματα"

Τι είναι τα οδοντικά εμφιτεύματα;
Τα οδοντικά εμφυτεύματα, είναι κατασκευές από τιτάνιο που έχουν το σχήμα της ρίζας ενός δοντιού. Στην περίπτωση που έχουν χαθεί τα φυσικά δόντια, τεχνητά υποκατάστατα της οδοντικής ρίζας εμφυτεύονται μέσα στην γνάθο. Τα νέα δόντια κατόπιν στερεώνονται μέσα σ’ αυτές τις νέες ρίζες.
Αποτελούν τον πιο σύγχρονο τρόπο για την αντικατάσταση των δοντιών και βρίσκουν εφαρμογή είτε έχουμε χάσει όλα τα δόντια μας ή μόλις ένα. Ξεκίνησαν να εφαρμόζονται το 1950 όταν ερευνητές διαπίστωσαν πως το τιτάνιο σχηματίζει έναν πολύ ισχυρό δεσμό με το οστό που το περιβάλλει, μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση. Μετά από χρόνια έρευνας και μελέτης δημιουργήθηκαν τα οδοντικά εμφυτεύματα τα οποία σήμερα υπάρχουν σε στόματα ασθενών έως και 30 χρόνια.

Τι μας προσφέρουν τα οδοντικά εμφιτεύματα;
Με την βοήθεια των εμφυτευμάτων μπορούμε :
Να αντικαταστήσουμε ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν, χωρίς να χρειάζεται να τροχίσουμε τα διπλανά υγιή δόντια (όπως με τις κλασσικού τύπου γέφυρες)
Να κατασκευάσουμε ακίνητη προσθετική εργασία (γέφυρα) σε περιπτώσεις που με την κλασσική προσθετική μπορούσαμε να φτιάξουμε μόνο κινητή (αφαιρούμενη) οδοντοστοιχία.
Σε περίπτωση που λείπουν όλα τα δόντια από το στόμα, μπορούμε να βελτιώσουμε τη συγκράτηση των ολικών οδοντοστοιχιών με τη τοποθέτηση 2-4 εμφυτευμάτων σε κάθε γνάθο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του οδοντικού εμφυτεύματος ;
- Δεν απαιτούν τροχισμό των διπλανών δοντιών
- Στατιστικά έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με όλες τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές
- Εμποδίζουν την περαιτέρω απώλεια οστού
- Μπορούν να δώσουν σε ασθενείς με οδοντοστοιχίες ανάλογα με τον αριθμό τους, είτε μια πιο σταθερή                        οδοντοστοιχία, είτε μια ακίνητη εργασία
- Τα δόντια που κατασκευάζονται πάνω τους είναι σαν τα φυσικά
- Βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τα φέρουν.

Είναι επώδυνη η τοποθέτησή τους;
Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν εμφυτεύματα δηλώνουν πως η ενόχληση μετά την τοποθέτηση τους ήτανε πολύ ηπιότερη από αυτή που περιμένανε και περιγράφουν τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις, σαν αυτές που ακολουθούν μια εξαγωγή δοντιού.Παρά το γεγονός πως η αντοχή στον πόνο είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο οι περισσότεροι ασθενείς ελέγχουν τον πόνο με ένα ήπιο παυσίπονο.

Πόσο κρατάνε τα οδοντικά εμφυτεύματα;
Τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τα οδοντικά εμφυτεύματα παραμένουν επιτυχημένα ακόμη και μετά από 30 χρόνια χρήσης με ποσοστό επιβίωσης των προσθετικών εργασιών που στηρίζουν πάνω από 95% στα 10 χρόνια. Παρόλα αυτά πολλοί παράγοντες καθορίζουν την επιτυχία τους με κυριότερους την υγιεινή τους, καθώς και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τον έλεγχο τους. Το κάπνισμα ή η άσκηση υπερβολικής πίεσης σε εμφυτεύματα που τοποθετήθηκαν πρόσφατα καθώς και το σφίξιμο των δοντιών μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που οδηγούν σε αποτυχία και γι΄αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται ή να ελέγχονται.

Κοστίζουν πολύ τα οδοντικά εμφιτεύματα;
Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων αποτελεί μία πολύ εξειδικευμένη ιατρική πράξη και είναι φυσικό να κοστίζει περισσότερο απ’ ότι η κλασσική προσθετική δοντιών.
Το κόστος εξαρτάται από τον τύπο και τον αριθμό των εμφυτευμάτων, το είδος της προσθετικής εργασίας που θα τοποθετηθεί και από την ποιότητα του οστού της γνάθου (δηλαδή αν απαιτείται οστική ανάπλαση ή τοποθέτηση μοσχεύματος).
Η διάρκεια τους όμως θεωρείται ισόβια, σε αντίθεση με άλλες προσθετικές εργασίες που κατά διαστήματα χρειάζονται αντικατάσταση.

Ζερβού Ευαγγελία
Χειρουργός Οδοντίατρος 


περισσότερα άρθρα  ΕΔΩ

Θέλετε να μας επισκευτείτε;

Ανδρόνικου Εμμανουήλ 43, Σέρρες 

Θέλετε να μας στείλετε μήνυμα;

info@smileart.gr

Θέλετε να μας τηλεφωνήσετε;

2321055632