Οδοντίατρος και παιδί

Οδοντιατρική φροντίδα

"Παιδί και οδοντίατρος"

Η οδοντιατρική εμπειρία του παιδιού. Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει;
Η καλή υγεία των δοντιών ξεκινά από την εγκυμοσύνη και διασφαλίζεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Η καθιέρωση σωστών συνηθειών και ένα υγιές στοματικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων είναι πολύ σημαντικά γιατί αποτελούν τη βάση της καλής στοματικής υγείας για όλη τη ζωή του ανθρώπου.
Για την καλύτερη προστασία των δοντιών του παιδιού, συστήνεται η έγκαιρη εξέταση του στόματος από τον οδοντίατρο. Πιο συγκεκριμένα, με την συμπλήρωση του 1ου έτους του παιδιού, καλό θα είναι να προγραμματίζεται η 1η επίσκεψη στον οδοντίατρο, προκειμένου να ενημερωθούν οι γονείς για διάφορα προϊόντα στοματικής υγιεινής, για την αξία της φθορίωσης, για την αξία μιας σωστής διατροφής, αλλά και για τον τρόπο ενός αποτελεσματικού καθαρισμού των δοντιών του παιδιού τους. Ελέγχεται επίσης η πιθανή ύπαρξη τερηδόνας και το παιδί εξετάζεται για τυχόν έξεις, όπως είναι η παρατεταμένη απομύζηση δακτύλων που μπορεί να δημιουργήσει ορθοδοντικά προβλήματα. Η 2η επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να προγραμματίζεται σε ηλικία 2,5-3 ετών, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η ανατολή όλων των παιδικών δοντιών. Η 3η επίσκεψη θα πρέπει να γίνει σε ηλικία 3,5-4 ετών. Σε αυτήν την επίσκεψη γίνεται και η πρώτη τοπική φθορίωση. Οι επόμενες οδοντιατρικές επισκέψεις καθορίζονται, από τον οδοντίατρο, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού και ορίζονται συνήθως μία ή δύο φορές το χρόνο.
Σημαντικό είναι να εξοικειωθεί το παιδί με τον οδοντίατρο και σ’ αυτό βοηθάει το να μην εκδηλωθεί και να μην μεταδοθεί οποιοσδήποτε φόβος ή τραυματική εμπειρία των γονιών προς τα παιδιά πριν την επίσκεψή τους σ’ αυτόν, ώστε να ταυτιστεί με μια ευκαιρία για έξοδο και όχι με δυσάρεστα συναισθήματα, απειλή, φόβο, πίεση ή τιμωρία.

Ζερβού Ευαγγελία
Χειρουργός Οδοντίατρος 


περισσότερα άρθρα ΕΔΩ

Θέλετε να μας επισκευτείτε;

Ανδρόνικου Εμμανουήλ 43, Σέρρες 

Θέλετε να μας στείλετε μήνυμα;

info@smileart.gr

Θέλετε να μας τηλεφωνήσετε;

2321055632