Ατύχημα στα δόντια

Οδοντιατρική φροντίδα

"Ατυχήματα στα δόντια μας"

Η συχνότητα των τραυματικών οδοντικών βλαβών στον παιδικό πληθυσμό κυμαίνεται από 4% έως 30%. Όπως είναι γνωστό, στην εφηβική ηλικία συμβαίνουν συχνά τραυματισμοί κυρίως λόγω των αθλοπαιδιών ή των αγωνισμάτων. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το 50% των τραυματισμών που γίνονται κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων, αφορά τα δόντια.
Ατυχήματα παρατηρούνται στα νεογιλά και στα μόνιμα δόντια με την ίδια περίπου συχνότητα και συνήθως τραυματίζονται οι άνω κεντρικοί τομείς. Στους ενήλικες ωστόσο, η κυριότερη αιτία τραυματισμών των δοντιών είναι τα τροχαία ατυχήματα.
Μερικές φορές μετά από τραυματισμό είναι δυνατό κάποιο δόντι να φύγει ολόκληρο από τη θέση του. Σε μια τέτοια περίπτωση, πρέπει το δόντι που έχει βγει:
- Να το βρούμε αν έχει φύγει από το στόμα.
- Να το κρατήσουμε από τη μύλη και όχι από τη ρίζα του και να το ξεπλύνουμε με νερό.
- Να το βάλουμε προσεκτικά στη θέση του. Να το κρατήσουμε σ’ αυτή τη θέση με μια γάζα ή με βαμβάκι και να πάμε αμέσως στον οδοντίατρο.
- Αν δεν είναι δυνατό να βάλουμε το δόντι στη θέση του το τοποθετούμε σε ποτήρι με νερό, σάλιο ή γάλα και πηγαίνουμε αμέσως στον οδοντίατρο.
Η πρόγνωση για τα δόντια αυτά είναι συνήθως καλή.
Στη βρεφική και νηπιακή ηλικία αν συμβεί κάποιος τραυματισμός στα νεογιλά δοντάκια του παιδιού, δεν κάνουμε καμία προσπάθεια για επαναφορά του στη θέση του ή αν το νεογιλό δόντι βγει τελείως δεν κάνουμε καμία προσπάθεια να το βάλουμε πίσω. Απλά το τοποθετούμε σε κρύο γάλα ή νερό και πηγαίνουμε αμέσως στον οδοντίατρο.
Σήμερα μπορούμε να προλάβουμε πιθανά ατυχήματα στα δόντια μας χρησιμοποιώντας διάφορα μηχανήματα εξωστοματικά, ενδοστοματικά ή ειδικούς νάρθηκες, κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών ή αγωνισμάτων, ώστε να παρέχουμε υψηλού βαθμού προστασία στα δόντια μας. Αν και η επιστήμη της οδοντιατρικής αντιμετωπίζει με επιτυχία κάθε πιθανό τραυματικό συμβάν των δοντιών μας, εντούτοις πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σ’ ότι αφορά την ακεραιότητα τους.


Ζερβού Ευαγγελία
Χειρουργός Οδοντίατρος 


περισσότερα άρθρα ΕΔΩ

Θέλετε να μας επισκευτείτε;

Ανδρόνικου Εμμανουήλ 43, Σέρρες 

Θέλετε να μας στείλετε μήνυμα;

info@smileart.gr

Θέλετε να μας τηλεφωνήσετε;

2321055632