Διάβρωση στο σμάλτο των δοντιών

Οδοντιατρική φροντίδα

"Διάβρωση του σμάλτου των δοντιών μας"

 Με τον όρο οδοντική διάβρωση εννοούμε την απώλεια μέρους της εξωτερικής επιφάνειας των δοντιών μας, δηλαδή της αδαμαντίνης(σμάλτο) και μερικές φορές και βαθύτερων στρωμάτων τους. Οδοντική διάβρωση δηλαδή είναι η ’’διάλυση’’ της επιφάνειας των δοντιών μας.
Όσον αφορά την αιτιολογία της πάθησης αυτής, η οδοντική διάβρωση γενικά εκδηλώνεται σαν αποτέλεσμα της δράσης οξέων, όπως αυτά που περιέχονται στα όξινα(ξινά) φρούτα, που φθείρουν τα δόντια μας. Τα οξέα ευθύνονται για την σταδιακή διάλυση του σμάλτου των δοντιών μας, αφού καθιστούν την επιφάνειά τους πιο μαλακή, αδύναμη και συνεπώς πιο ευάλωτη στην αποτριβή και ειδικά στο βούρτσισμα. Όλα τα αεριούχα ποτά (ανεξαρτήτως αν είναι διαίτης ή όχι), όπως επίσης και οι χυμοί φρούτων, περιέχουν οξέα προκαλώντας κάποιου βαθμού διάβρωση. Τα ξινά φαγητά και φρούτα, αλλά και μερικά φάρμακα είναι όξινα και μπορούν να προκαλέσουν επίσης διάβρωση των δοντιών μας. Η διάβρωση όμως μπορεί να προκληθεί και από γαστρεντερικά προβλήματα, όπως είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στην οποία στομαχικά οξέα ανέρχονται από τον οισοφάγο στο στόμα. Άτομα με στομαχικές διαταραχές, που κάνουν συχνά εμετό, είναι συνηθισμένο να παρουσιάζουν διαβρωμένα δόντια.
Η διάβρωση του σμάλτου είναι μια ύπουλη διαδικασία, την οποία οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται παρά μόνο όταν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Στα αρχικά στάδια της διάβρωσης οι ασθενείς μπορεί να νιώσουν περιστασιακά πόνους από υπερευαισθησία, αλλά να μην το αναφέρουν. Όταν όμως τα δόντια μας διαβρωθούν αρκετά, τότε παρουσιάζουν αξιοσημείωτη υπερευαισθησία, δηλαδή αύξηση της ευαισθησίας στις ζεστές και κρύες τροφές. Συνεπώς η έγκαιρη κλινική διάγνωση από οδοντιάτρους είναι άκρως σημαντική.
Κάποιες συμβουλές, ωστόσο, στον τρόπο ζωής μας μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση και στον έλεγχο των σταδιακών ενδείξεων και συμπτωμάτων που είναι απόρροια της οδοντικής διάβρωσης.
Σιγουρευτείτε, για παράδειγμα, ότι η δίαιτά σας δεν περιλαμβάνει πολλές όξινες τροφές και αναψυκτικά.
• Πίνετε χυμούς φρούτων γρήγορα και με καλαμάκι, χωρίς να τους κυκλοφορείτε μέσα στο στόμα.
• Προσπαθήστε να αποφεύγετε το κολατσιό μεταξύ των γευμάτων. Αν δεν μπορείτε, χρησιμοποιήστε τροφές που δεν είναι γλυκές ή ξινές. Φρούτα που δεν περιέχουν οξέα και λαχανικά ανήκουν στην κατηγορία των ασφαλών τροφών για τα δόντια.
• Πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και πάντα με φθοριούχο οδοντόκρεμα.
• Μην πιέζετε δυνατά την οδοντόβουρτσα στα δόντια σας.
• Ο οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει τη διάβρωση των δοντιών, να βρει το αίτιο που την προκαλεί και να σας προτείνει λύσεις, ώστε να προλάβετε την καταστροφή.

Ζερβού Ευαγγελία
Χειρουργός Οδοντίατρος 


περισσότερα άρθρα ΕΔΩ

Θέλετε να μας επισκευτείτε;

Ανδρόνικου Εμμανουήλ 43, Σέρρες 

Θέλετε να μας στείλετε μήνυμα;

info@smileart.gr

Θέλετε να μας τηλεφωνήσετε;

2321055632