Παιδί βουρτσίζει τα δόντια του

Οδοντιατρική φροντίδα

"Όλα όσα αφορούν τα δόντια στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού"

Ο σχηματισμός των δοντιών μας αλλά και η καλή ή μη υγεία τους ξεκινά από την εγκυμοσύνη. Αυτό είναι μια πραγματικότητα αν σκεφτούμε ότι η λήψη φαρμάκων(τετρακυκλίνες) από τη μέλλουσα μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα και τη δομή των δοντιών του βρέφους. Τα πρώτα, ωστόσο, δόντια του παιδιού(νεογιλά) αναπτύσσονται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης και τα μόνιμα στο δεύτερο.
Τα πρώτα δόντια(νεογιλά) του παιδιού κάνουν την εμφάνισή τους σε ηλικία μεταξύ 6-12 μηνών και μέχρι την ηλικία των 3 ετών το παιδί έχει στο στόμα του 20 νεογιλά δόντια. Η πρώιμη ή καθυστερημένη ανατολή των δοντιών είναι συνήθως κληρονομική και δεν σχετίζεται αναγκαστικά με κάποιο πρόβλημα. Από τη στιγμή που θα βγουν τα πρώτα δόντια του παιδιού, αυτά πρέπει να καθαρίζονται με βρεγμένη γάζα αρχικά(μέχρι το 2ο έτος) και με μικρή μαλακή οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα στη συνέχεια(μέχρι το 3ο έτος).
Όσον αφορά την επίσκεψη στον οδοντίατρο, καλό είναι η 1η να γίνει με την συμπλήρωση του 1ου έτους. Η 2η επίσκεψη πρέπει να γίνει σε ηλικία 2,5-3 ετών, δηλαδή με την ολοκλήρωση της ανατολής των παιδικών δοντιών, και η 3η σε ηλικία 3,5-4 ετών. Οι επόμενες επισκέψεις γίνονται μία με δύο φορές το χρόνο.
Η κυριότερη πάθηση των δοντιών, η τερηδόνα, είναι δυνατόν να εμφανιστεί από την στιγμή που ανατέλλουν τα πρώτα παιδικά δόντια και φυσικά πρέπει να αντιμετωπιστεί, σε αντίθεση με την πεποίθηση πολλών γονιών ότι μια τέτοια ενέργεια είναι περιττή αφού τα παιδικά δόντια θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα. Δεν γνωρίζουν προφανώς ότι η τερηδόνα στα νεογιλά δόντια μπορεί να επιδράσει και στα καλυμμένα από τα ούλα μόνιμα δόντια, τα οποία εν τω μεταξύ σχηματίζονται και θα κάνουν την εμφάνισή τους από την ηλικία των 6 ετών περίπου. Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπουμε το γεγονός ότι στην παιδική ηλικία τα δόντια είναι πολύ ευαίσθητα στην τερηδόνα, γιατί τους λείπει το φθόριο.
Επειδή όμως είναι αρκετά σύνηθες το γεγονός της υιοθέτησης κάποιας έξης από μικρά παιδιά, πρέπει να αναφέρουμε ότι η χρησιμοποίηση πιπίλας και η συνήθεια του δακτύλου(συνήθως του αντίχειρα), θα πρέπει να σταματήσει πριν την ηλικία των 4ων ετών, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές παραμορφώσεις της γνάθου. Ωστόσο, στην ηλικία αυτή, καλό είναι να ξεκινάει η φθορίωση των δοντιών και να συνεχίζεται μία με δύο φορές το χρόνο μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού. Αν, επίσης, το παιδί χτυπήσει τα δόντια του, κατά τη διάρκεια παιχνιδιού συνήθως, πρέπει να εξετασθεί αμέσως από οδοντίατρο για να διαπιστωθεί αν έχουν επηρεαστεί και τα μόνιμα δόντια του.
Όσον αφορά τη διατροφή, πρέπει να αποφεύγονται τροφές με πολύ ζάχαρη και να μην προστίθεται ζάχαρη στο γάλα του. Το τάϊσμα με το μπιμπερό, ενώ το μωρό κοιμάται, πρέπει να αποφεύγεται, γιατί συμβάλλει στην εμφάνιση τερηδόνας. Θα πρέπει να γίνεται όταν είναι ξύπνιο και να κοιμάται πάντα με καθαρά δόντια.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα κυριότερα οδοντιατρικά προβλήματα μπορούν να προληφθούν αν η πρόληψη αρχίσει από πολύ μικρή ηλικία.

Ζερβού Ευαγγελία
Χειρουργός Οδοντίατρος 


περισσότερα άρθρα ΕΔΩ

Θέλετε να μας επισκευτείτε;

Ανδρόνικου Εμμανουήλ 43, Σέρρες 

Θέλετε να μας στείλετε μήνυμα;

info@smileart.gr

Θέλετε να μας τηλεφωνήσετε;

2321055632