Οδοντίατρος στη περίοδο της εμμηνόπαυσης

Οδοντιατρική φροντίδα

"Εμμηνόπαυση και απώλεια δοντιών"

 Τα δόντια είναι βαθιά ριζωμένα μέσα στο κόκαλο των γνάθων. Θα μπορούσε να τα παρομοιάσει κανείς με δέντρα που οι ρίζες τους βρίσκονται βαθιά στο χώμα για να τα θρέψουν και να τα στηρίξουν.
Οι ορμονικές μεταβολές όμως που συμβαίνουν στη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, όπως για παράδειγμα αυτές μετά την εμμηνόπαυση, μπορούν να επηρεάσουν πολλά όργανα και ιστούς. Κάποια από αυτά είναι οι ιστοί των ούλων και το κόκαλο που στηρίζει τα δόντια μας.
Έχει βρεθεί ότι κάθε χιλιοστό απώλειας του φατνιακού οστού, τριπλασιάζει τον κίνδυνο απώλειας του δοντιού. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Από τι όμως προκαλείται η απώλεια του οστού που στηρίζει τα δόντια σε γυναίκες μετά την κλιμακτήριο; Είναι γεγονός ότι μετά την εμμηνόπαυση, η έλλειψη ή η ανεπάρκεια οιστρογόνων και η μείωση της οστικής πυκνότητας σε ανόργανα συστατικά, επιβαρύνει την περιοδοντική νόσο και επιταχύνει την απώλεια του φατνιακού οστού. Επειδή η περιοδοντική νόσος είναι μια «σιωπηλή» νόσος, πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται ότι νοσούν, έως ότου η νόσος φτάσει σε ένα προχωρημένο στάδιο.
Η προσεκτική λοιπόν παρακολούθηση του περιοδοντίου και η σωστή στοματική υγιεινή είναι καθοριστικές παράμετροι για τις γυναίκες που παρατηρούν αλλαγές στο στόμα τους ταυτόχρονα με τις ορμονικές αλλαγές.
Μετά την εμμηνόπαυση έχουν επίσης αναφερθεί αλλαγές στη γεύση (κυρίως σε αλμυρά, πικάντικα ή ξινά γεύματα). Επιπλέον κάποιες γυναίκες προσβάλλονται από την ουλοστοματίτιδα της εμμηνόπαυσης. Ούλα τα οποία δείχνουν «στεγνά», αιμορραγούν εύκολα, και έχουν μια «χλωμή» ή πολύ κόκκινη απόχρωση χαρακτηρίζουν αυτή την κατάσταση. Θεραπευτικά έχει βρεθεί ότι συμπληρώματα οιστρογόνων βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων.

Ζερβού Ευαγγελία
Χειρουργός Οδοντίατρος 


περισσότερα άρθρα ΕΔΩ

Θέλετε να μας επισκευτείτε;

Ανδρόνικου Εμμανουήλ 43, Σέρρες 

Θέλετε να μας στείλετε μήνυμα;

info@smileart.gr

Θέλετε να μας τηλεφωνήσετε;

2321055632