Φρονιμίτης

Οδοντιατρική φροντίδα

"Προβλήματα με τους φρονιμίτες μας   "

    Οι φρονιμίτες(σωφρονιστήρες ή 3οι γομφίοι) αποτελούν το τελευταίο προς τα πίσω δόντι της μόνιμης οδοντοφυΐας και εμφανίζονται κατά το τέλος της εφηβικής περιόδου. Κάποιες φορές, ωστόσο, δεν υπάρχουν στη μόνιμη οδοντοφυΐα. Άλλες πάλι φορές δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να ανατείλουν και έτσι παραμένουν βυθισμένοι μέσα στις γνάθους (έγκλειστοι) ή ανατέλλουν μερικώς (ημιέγκλειστοι). Οι έγκλειστοι σωφρονιστήρες συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα και σπάνια προκαλούν πόνο. Η μερική ανατολή τους όμως συνήθως δημιουργεί αρκετά προβλήματα και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το δόντι πρέπει να εξαχθεί.
Πιο συγκεκριμένα, ο ημιέγκλειστος φρονιμίτης μπορεί να επιβαρύνει το ακριβώς μπροστινό δόντι και τη θεραπεία ενός ήδη υπάρχοντος ορθοδοντικού προβλήματος ή να συμβάλλει στον συνωστισμό των προσθίων δοντιών της κάτω γνάθου, ασκώντας πιέσεις σε αυτά. Επίσης, ο σωφρονιστήρας είναι το δόντι που τερηδονίζεται πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο στη στοματική κοιλότητα κι αυτό γιατί είναι δύσκολο να καθαριστεί σωστά (η οδοντόβουρτσα συνήθως δεν μπορεί να φτάσει σε όλες τις επιφάνειες του). Ένα άλλο συχνό φαινόμενο είναι ο τραυματισμός στο μάγουλο από στραβό φρονιμίτη.
Όταν ένας σωφρονιστήρας είναι ημιέγκλειστος, τότε συχνά συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών ανάμεσα στα ούλα και στο δόντι. Η περιοχή αυτή αποτελεί έδαφος αναπαραγωγής μικροβίων τα οποία τελικά προκαλούν φλεγμονή, την Περιστεφανίτιδα. Μια άλλη κατάσταση δηλαδή που είναι πιθανό να προκύψει σε ημιέγκλειστους φρονιμίτες, είναι η εμφάνιση Περιστεφανίτιδας και οφείλεται σε ελλιπή καθαρισμό της περιοχής. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα ούλα γύρω από το δόντι φλεγμαίνουν και πονάνε, ενώ δεν αποκλείεται η δημιουργία αποστήματος, που μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό και λεμφαδενίτιδα. Χαρακτηρίζεται επίσης από συχνές υποτροπές και μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, χωρίς καμία προηγούμενη ενόχληση του ασθενή. Συνήθως χρειάζονται παυσίπονα και αντιβιοτικά Η οριστική θεραπεία όμως έγκειται στην εξαγωγή του υπαίτιου δοντιού. Η Περιστεφανίτιδα αποτελεί την συχνότερη αιτία εξαγωγής ενός ημιέγκλειστου φρονιμίτη. Η εξαγωγή είναι πιο εύκολη σε νεότερους ασθενείς, διότι οι ρίζες δεν έχουν ολοκληρώσει τη διάπλαση τους και το κόκαλο είναι λιγότερο πυκνό. Έτσι, ο χρόνος ανάρρωσης είναι πιο μικρός αλλά και η ίδια η επέμβαση λιγότερο επώδυνη. Κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε ακριβώς θα δημιουργήσει πρόβλημα ένας φρονιμίτης, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα. Γενικά είναι προτιμότερο να εξαχθεί πριν φτάσει σε αυτό το σημείο.

Ζερβού Ευαγγελία
Χειρουργός Οδοντίατρος 


περισσότερα άρθρα ΕΔΩ

Θέλετε να μας επισκευτείτε;

Ανδρόνικου Εμμανουήλ 43, Σέρρες 

Θέλετε να μας στείλετε μήνυμα;

info@smileart.gr

Θέλετε να μας τηλεφωνήσετε;

2321055632