οδοντιατρική επιστήμη και τέχνη

Οδοντιατρική φροντίδα

"Οδοντιατρική, Επιστήμη και Τέχνη μαζί"

Η Οδοντιατρική κατά την αρχαία περίοδο βρισκόταν στα χέρια των μάγων και των ιερέων. Οι αρρώστιες αποδίδονταν στην εκδικητικότητα των θεών και η ίαση στην εύνοια τους, με την μεσολάβηση των ιερέων. Και όταν η ίαση δεν επερχόταν, η εξήγηση των μάγων ήταν ότι οι θεοί δεν πείστηκαν. Η πλήρης θεμελίωση της επιστημονικής σκέψης και της επαναστατικής απελευθέρωσης από την θεοκρατία έγινε από τον Ιπποκράτη γι’ αυτό και δίκαια θεωρείται ο πατέρας της Ιατρικής Επιστήμης.
Η Οδοντιατρική στον Μεσαίωνα, αλλά και μετέπειτα ακόμη, έως τον παρελθόντα αιώνα, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από αγύρτες και γυρολόγους που μοναδικό αντικειμενικό σκοπό είχαν τον πλουτισμό τους. Αν αναλογισθεί κανείς το πόσο ο άνθρωπος υπέφερε στην αρχαιότητα, το μεσαίωνα και τους μετέπειτα χρόνους, από τους οδοντόπονους και την απώλεια των δοντιών, μόνο τότε θα αντιληφθεί πόσο περήφανος πρέπει να νιώθει σήμερα με τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες που μπορούν να του προσφερθούν.
Η πρόληψη και η θεραπεία των οδοντικών και γενικά των στοματολογικών παθήσεων αποτελεί το κύριο αντικείμενο της οδοντιατρικής. Η Οδοντιατρική όμως στις μέρες μας απέκτησε μια επιπρόσθετη ιδιότητα συνυφασμένη με την προσπάθεια για καλύτερη υγεία και αναβαθμισμένη ποιότητα στην καθημερινότητα του ανθρώπου: την ομορφιά και την καλαισθησία. Ο χαρακτήρας δηλαδή της σύγχρονης οδοντιατρικής είναι πολυδιάστατος.
Είναι γεγονός ότι η αναζήτηση νέων τρόπων αναπαράστασης της πραγματικότητας θεωρείται πανάρχαια ’’τακτική’’. Η Επιστήμη φωτογραφίζει όσο γίνεται ακριβέστερα την πραγματικότητα, αλλά με την Τέχνη δημιουργούμε έναν άλλο πιο όμορφο κόσμο.
2,5 χιλιάδες χρόνια πριν, ο πατέρας της Ιατρικής αποκαλεί την Ιατρική, Τέχνη. Η Οδοντιατρική ωστόσο αποτελεί τον κατεξοχήν συνδυασμό επιστήμης και τέχνης. Η δημιουργία, δηλαδή, μέσα από την οδοντιατρική επιστήμη, είναι ο συνδυασμός οδοντιατρικής επιστήμης και τέχνης.

Ζερβού Ευαγγελία
Χειρουργός Οδοντίατρος 


περισσότερα άρθρα ΕΔΩ

Θέλετε να μας επισκευτείτε;

Ανδρόνικου Εμμανουήλ 43, Σέρρες 

Θέλετε να μας στείλετε μήνυμα;

info@smileart.gr

Θέλετε να μας τηλεφωνήσετε;

2321055632