Οδοντίατρος και παιδί

ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑ

Με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή και χρησιμοποιώντας πάντα τη γλώσσα των παιδιών απευθυνόμαστε στους μικρούς μας ασθενείς, βοηθώντας τους, το ταξίδι τους από την αίθουσα αναμονής μέχρι την απαιτούμενη οδοντιατρική θεραπεία να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο και ανώδυνο.
Η σημασία της οδοντιατρικής εξέτασης στην παιδική ηλικία, έγκειται στο γεγονός ότι στα παιδιά 6-12 ετών, τα νεογιλά δόντια αντικαθίστανται από τα μόνιμα, που σταδιακά αρχίζουν να ανατέλλουν. Επίσης, τα δόντια σε αυτή την ηλικία, χαλάνε πιο γρήγορα, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διάπλασή τους. Η υπερκατανάλωση, ωστόσο, στις μέρες μας γλυκών και ζαχαρωτών, επιταχύνει την ανάπτυξη τερηδόνας και την καταστροφή των δοντιών των μικρών παιδιών.
Με την συχνή όμως επίσκεψη στον οδοντίατρο, ενημερώνονται τα παιδιά και οι γονείς τους για τη σημασία διατήρησης υγιούς οδοντοφυΐας, για την σωστή φροντίδα των δοντιών, την σημασία της διατροφής και του σωστού βουρτσίσματος. Λεπτομερής κλινικός έλεγχος των δοντιών των μικρών μας φίλων, καθαρισμός, φθορίωση και προληπτικές εμφράξεις, εξασφαλίζουν παιδιά με γερά δόντια και μελλοντικούς ενήλικες στοματικά υγιείς.

- Εξαγωγές
- Εμφράξεις στα νεογιλά δόντια
- Προληπτικές καλύψεις (sealants)
- Φθορίωση
- Καθαρισμός

                        

Συνήθως, τα νεογιλά δόντια αποπίπτουν από μόνα τους. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που παραμένουν στον οδοντικό φραγμό περισσότερο, εμποδίζοντας τα μόνιμα δόντια να ανατείλουν πλήρως. Όταν λοιπόν συνυπάρχει νεογιλό και μόνιμο δόντι, επιβάλλεται η εξαγωγή του παιδικού δοντιού για την αποφυγή πιθανού μελλοντικού ορθοδοντικού προβλήματος.
Επίσης, νεογιλά δόντια με εκτεταμένη τερηδόνα που δεν αποκαθίστανται με σφράγισμα, αναγκαστικά οδηγούνται στην εξαγωγή, η οποία σαν διαδικασία είναι πάντα ευκολότερη συγκριτικά με τους ενήλικες και η επούλωση είναι πιο σύντομη. 

Η κυριότερη πάθηση των δοντιών, η τερηδόνα, είναι δυνατόν να εμφανιστεί από την στιγμή που ανατέλλουν τα πρώτα παιδικά δόντια και φυσικά πρέπει να αντιμετωπιστεί με εμφράξεις, σε αντίθεση με την πεποίθηση πολλών γονιών ότι μια τέτοια ενέργεια είναι περιττή αφού τα παιδικά δόντια θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα. Δεν γνωρίζουν προφανώς ότι η τερηδόνα στα νεογιλά δόντια μπορεί να επιδράσει και στα καλυμμένα από τα ούλα μόνιμα δόντια, τα οποία εν τω μεταξύ σχηματίζονται και θα κάνουν την εμφάνισή τους από την ηλικία των 6 ετών περίπου.

Πρόκειται για εμφράξεις στη μασητική επιφάνεια των μόνιμων δοντιών, μόλις αυτά ανατείλουν στη στοματική κοιλότητα (στην ηλικία των 6 ετών), οι οποίες γίνονται προληπτικά με σκοπό να τα προφυλάξουν από την τερηδόνα. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, αλλά απαιτείται επανέλεγχος ανά εξάμηνο για να διαπιστωθεί ότι οι εμφράξεις δεν έχουν υποστεί κάποια φθορά. 

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι στην παιδική ηλικία τα δόντια είναι πολύ ευαίσθητα στην τερηδόνα, γιατί τους λείπει το φθόριο. Ως γνωστόν, το φθόριο ενδυναμώνει το σμάλτο των δοντιών, τα κάνει πιο ανθεκτικά στην προσβολή τους από την τερηδόνα και επουλώνει πιθανές αρχόμενες βλάβες. Έτσι από 4-6 ετών ξεκινάμε τη φθορίωση η οποία επαναλαμβάνεται ανά εξάμηνο ή έτος ανάλογα με τη στοματική κατάσταση του παιδιού. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και απαιτεί μόλις λίγα λεπτά. 

Ο καθαρισμός συστήνεται σε παιδάκια που εμφανίζουν πέτρα ή χρωστικές στα δοντάκια τους και γίνεται ανώδυνα με τη συσκευή υπερήχων και τη χρήση της σοδοβολής. 

Οδοντίατρος και παιδί
T

Θέλετε να μας επισκευτείτε;

Ανδρόνικου Εμμανουήλ 43(1ος όροφος), Σέρρες 

Θέλετε να μας στείλετε μήνυμα;

info@smileart.gr

Θέλετε να μας τηλεφωνήσετε;

2321055632