Περιοδοντίτιδα στα δόντια

Οδοντιατρική φροντίδα

"Περιοδοντίτιδα. Ένα οδοντιατρικό πρόβλημα με επιπτώσεις στη γενική υγεία"

     Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια των ούλων και αποτελεί μείζον οδοντιατρικό πρόβλημα, αφού ευθύνεται για την απόπτωση των δοντιών μας. Περίπου το 40% των ενηλίκων παγκοσμίως πάσχουν από περιοδοντική νόσο. Έχει διαπιστωθεί ότι το 90% των περιπτώσεων περιοδοντίτιδας οφείλεται στην ανεξέλεγκτη δράση αναερόβιων βακτηρίων, πολύ επιθετικών δηλαδή μικροβίων που ζουν σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο. Οι εισβολείς επιτίθενται στα ούλα, τα οποία κοκκινίζουν, πρήζονται και ματώνουν, ειδικά αν ο ασθενής είναι καπνιστής και σε προχωρημένη μορφή της νόσου, τα δόντια πέφτουν.
Δεν προσβάλλει όμως μόνο αυτά. Τα τελευταία χρόνια επιδημιολογικά δεδομένα έχουν συσχετίσει την περιοδοντική νόσο με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα (2-3 φορές μεγαλύτερο για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και αθηροσκλήρωση) καθώς και για γεννήσεις πρόωρων και λιποβαρών νεογνών (έως 7 φορές). Σύμφωνα με μελέτες, που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο καιρό στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (Journal of the American Medical Association), η περιοδοντίτιδα ενοχοποιείται από την επιστημονική κοινότητα ως παράγοντας πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων, πρόωρων τοκετών, ενώ συζητείται η εμπλοκή της στην εμφάνιση και τον έλεγχο του διαβήτη.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μικρόβια που ευθύνονται για την περιοδοντική νόσο βρίσκονται στις αθηρωματικές πλάκες, μέσα στις αρτηρίες μας. Έτσι, συσχετίζονται με διάφορες ασθένειες όπως το έμφραγμα και άλλες καρδιοπάθειες. Το μικρόβιο που έχει ενοχοποιηθεί περισσότερο φέρει τη λατινική ονομασία A. Actinomycetemcomitans. Γενικότερα, θα λέγαμε ότι όποιος πάσχει από ενεργή περιοδοντίτιδα έχει μικροβιακό φορτίο που επιβαρύνει την υγεία του.
Σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine, οι ασθενείς με περιοδοντική νόσο, μικροβιακής αιτιολογίας, έχουν αυξημένες πιθανότητες στεφανιαίας νόσου. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν σημαντική σχέση μεταξύ αυξημένων επιπέδων περιοδοντικών μικροβίων και στεφανιαίας νόσου. Μάλιστα, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο πληθυσμιακό και αντιπροσωπευτικό δείγμα στις ΗΠΑ, βρέθηκε ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξάνεται ανάλογα με τη βαρύτητα της περιοδοντικής νόσου. Σημαντική σχέση υπάρχει και μεταξύ μιας προϋπάρχουσας περιοδοντικής νόσου και της μελλοντικής εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Για να προλάβουμε την προσβολή μας από περιοδοντίτιδα και κατ’ επέκταση από τις επιπτώσεις της στη γενική υγεία, είναι απαραίτητο να περιποιούμαστε με ιδιαίτερη φροντίδα τα δόντια μας και να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα ή και μεσοδόντια βουρτσάκια που εισχωρούν σε περιοχές όπου δεν μπορεί να επέμβει η οδοντόβουρτσα. Η περιοδοντίτιδα χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση προτού να προσβάλει το οστό της γνάθου, που θα έχει ως αποτέλεσμα τα δόντια να αρχίσουν να κουνιούνται επικίνδυνα. Και επειδή η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη από τη θεραπεία, όλοι μας πρέπει να διατηρούμε ένα καλό επίπεδο στοματικής υγιεινής

Ζερβού Ευαγγελία
Χειρουργός Οδοντίατρος 


περισσότερα άρθρα ΕΔΩ

Θέλετε να μας επισκευτείτε;

Ανδρόνικου Εμμανουήλ 43, Σέρρες 

Θέλετε να μας στείλετε μήνυμα;

info@smileart.gr

Θέλετε να μας τηλεφωνήσετε;

2321055632