Στεφάνη ή θήκη δοντιών

Οδοντιατρική φροντίδα

"Στεφάνη ή 'θήκη' των δοντιών μας"

  Η στεφάνη ή, γνωστότερη σε πολλούς ως, ’’θήκη’’, είναι μια κατασκευή που αποκαθιστά ένα δόντι στο φυσιολογικό σχήμα, χρώμα και μέγεθος, βελτιώνει την εμφάνισή του, αλλά συγχρόνως και το προφυλάσσει. Πότε όμως είναι χρήσιμη μια στεφάνη;
Σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει να έχει σπάσει τμήμα ενός δοντιού ή λόγω τερηδόνας να έχει απομείνει μικρό μέρος αυτού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκρατηθεί κάποιο μεγάλο σφράγισμα. Τότε η λύση της στεφάνης είναι επιβεβλημένη. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις το αντιαισθητικό σχήμα και χρώμα κάποιου δοντιού μπορεί, μέσω μιας στεφάνης, να αποκατασταθεί στο φυσιολογικό και εναρμονισμένο με τα υπόλοιπα δόντια.
Οι στεφάνες κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, όπως από μεταλλικά κράματα, κεραμικά υλικά ή σύνθετη ρητίνη και το χρώμα τους επιλέγεται από τον οδοντίατρο, αφού αυτός αξιολογήσει το χρώμα των υπολοίπων δοντιών στον φραγμό. Υπάρχουν αρκετά είδη οδοντιατρικών στεφανών: μεταλλικές στεφάνες, μέταλλο-ακρυλικές, μέταλλο-κεραμικές, ολοκεραμικές και στεφάνες από ζιρκονία.
Οι μεταλλικές στεφάνες, αν και είναι αρκετά ανθεκτικές, είναι αντιαισθητικές. Χρησιμοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι μέταλλο-ακρυλικές στεφάνες αποτελούνται από μέταλλο εσωτερικά και έχουν επικάλυψη ακρυλική στην εξωτερική πλευρά τους. Η εμφάνισή τους είναι αρκετά καλή. Όμως, το ακρυλικό με τον χρόνο διαβρώνεται και το χρώμα δεν παραμένει σταθερό. Οι μέταλλο-κεραμικές στεφάνες χρησιμοποιούνται ευρέως στην οδοντιατρική σήμερα. Οι στεφάνες αυτές αποτελούνται από ένα μεταλλικό πυρήνα, ο οποίος καλύπτεται εξωτερικά από πορσελάνη. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Μειονέκτημα της μεταλλοκεραμικής στεφάνης είναι το ότι δεν μπορεί να αντέξει στην υπερβολική πίεση και αν για παράδειγμα προσπαθήσει κανείς να σπάσει το κέλυφος από ένα φουντούκι το πιο πιθανό είναι να σπάσει η πορσελάνη. Όσον αφορά τις ολοκεραμικές στεφάνες, αυτές αποτελούνται εξολοκλήρου από πορσελάνη και δείχνουν πολύ φυσικές. Σχεδόν δεν μπορεί κανείς να διακρίνει την διαφορά με τα φυσικά δόντια. Δεν μπορεί όμως η καθαρή πορσελάνη να αντέξει μεγάλη πίεση. Έτσι, δεν χρησιμοποιείται σε οπίσθια δόντια, γιατί απλούστατα θα σπάσει. Επίσης, το κόστος μιας ολοκεραμικής στεφάνης είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό της μεταλλοκεραμικής. Η ζιρκονία, τέλος, είναι πολύ ανθεκτική στην πίεση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα και σε οπίσθια δόντια. Η αισθητική της είναι σχεδόν τέλεια. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι φυσικότατο! Το μοναδικό μειονέκτημα είναι το κόστος της ζιρκονίας, το οποίο είναι ακόμα πιο υψηλό από αυτό της ολοκεραμικής στεφάνης.

Ζερβού Ευαγγελία
Χειρουργός Οδοντίατρος 


περισσότερα άρθρα ΕΔΩ

Θέλετε να μας επισκευτείτε;

Ανδρόνικου Εμμανουήλ 43, Σέρρες 

Θέλετε να μας στείλετε μήνυμα;

info@smileart.gr

Θέλετε να μας τηλεφωνήσετε;

2321055632