Δόντια που τρίζουν

Οδοντιατρική φροντίδα

"Το τρίξιμο των δοντιών μας"

  Το τρίξιμο των δοντιών μας (βρουξισμός η αλλιώς τριγμός) οφείλεται σε μια ακούσια και μη ελεγχόμενη κίνηση της κάτω γνάθου, καθώς κλείνουμε το στόμα, μέχρι να «πατήσουν» τα δόντια το ένα με το άλλο. Οι μασητικές επιφάνειες όλων των δοντιών άνω και κάτω γνάθου βρίσκονται, δηλαδή, σε συνεχή επαφή, με τα δόντια της κάτω γνάθου να διολισθαίνουν επί των δοντιών της άνω γνάθου με μεγάλη πίεση, με αποτέλεσμα να αρχίζει η αποτριβή της αδαμαντίνης(σμάλτο των δοντιών).
Η αποτριβή της αδαμαντίνης, η οποία γίνεται με αργό ρυθμό, ξεκινάει από τα φύματα των δοντιών και επεκτείνεται σταδιακά σε όλη τη μασητική επιφάνεια αυτών. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται την διαφορά στη μορφολογία της μύλης των δοντιών του, και όταν προσέρχεται στον οδοντίατρο, η αποτριβή έχει επεκταθεί αρκετά. Το αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης αποτριβής είναι πρώτα απ’ όλα αισθητικό, αφού τα δόντια δείχνουν σαν «φαγωμένα». Η αίσθηση που έχει ένας τρίτος ο οποίος βλέπει τον ασθενή με βρουξισμό, σε προχωρημένη μορφή, είναι ότι του λείπουν όλα τα δόντια (δηλαδή ότι είναι νωδός). Η εμφάνιση του προσώπου του, με κλειστό το στόμα, θα λέγαμε χαρακτηριστικά ότι θυμίζει νωδούς γέροντες και γερόντισσες.
Πέρα όμως από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργείται, αρχίζουν προβλήματα και στην κροταφογναθική άρθρωση με επακόλουθο συχνά πόνο.
Ο βρουξισμός προκαλεί, επίσης, κι άλλες βλάβες. Μικραίνει η απόσταση της άνω από την κάτω γνάθο και ο ασθενής παρουσιάζει έντονη αμφίπλευρη συγχειλίτιδα. Όταν μάλιστα συνυπάρχει βρουξισμός και περιοδοντίτιδα, τότε επέρχεται ραγδαία εξέλιξη αυτής.
Όσον αφορά το πώς καταλαβαίνουμε ότι πάσχουμε από βρουξισμό, αξίζει να τονίσουμε ότι ο βρουξισμός επιτελείται συνήθως κατά την ώρα του ύπνου, γι’ αυτό και συχνά δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι τρίζουμε τα δόντια μας. Στη διαπίστωση του βοηθούν συχνά οι άνθρωποι που κοιμούνται μαζί μας.
Όταν ο ασθενής αντιληφθεί ότι τρίζει τα δόντια του, πρέπει να το αναφέρει αμέσως στον οδοντίατρο του. Ο οδοντίατρος, αφού εκτιμήσει την κατάσταση, θα αποφασίσει για τη θεραπεία, η οποία συχνά απαιτεί αρκετό χρόνο. Σε πρώτη φάση, συνήθως, αποκαθίσταται η καταστροφή της αδαμαντίνης με σφραγίσματα και λαμβάνονται αποτυπώματα από τα δόντια του ασθενή, για να κατασκευαστεί ένα εξειδικευμένο ανατομικό μασελάκι, το οποίο ονομάζεται νάρθηκας τριγμού . Ο νάρθηκας τριγμού εφαρμόζει απόλυτα είτε στα άνω είτε στα κάτω δόντια, εμποδίζει να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και έτσι προστατεύονται τα δόντια από την αποτριβή. Ταυτόχρονα, προστατεύεται η διατάραξη της κροταφογναθικής άρθρωσης και επιτυγχάνεται καλύτερη μάσηση των τροφών.
Προφυλάξτε λοιπόν τα δόντια σας από το τρίξιμο. Θα σας απαλλάξει από τυχών μεταγενέστερα προβλήματα.

Ζερβού Ευαγγελία
Χειρουργός Οδοντίατρος 


περισσότερα άρθρα ΕΔΩ

Θέλετε να μας επισκευτείτε;

Ανδρόνικου Εμμανουήλ 43, Σέρρες 

Θέλετε να μας στείλετε μήνυμα;

info@smileart.gr

Θέλετε να μας τηλεφωνήσετε;

2321055632