Τσίχλα πώς επιρεάζει τα δόντια

Οδοντιατρική φροντίδα

"Τσίχλα και Τερηδόνα"

  Η ζάχαρη θεωρείται βασικός παράγοντας για την παγκόσμια παχυσαρκία, αλλά έχει, συγχρόνως, καταστρεπτική επίδραση και στα δόντια μας. Ζάχαρη και τερηδόνα είναι δυο έννοιες αλληλένδετες, καθώς η πρώτη παίζει κυρίαρχο ρόλο στην αιτιολογία και την εμφάνιση της δεύτερης. Συνεπώς, είναι φυσικό να στρέφονται όλες οι προσπάθειες στην αποφυγή έκθεσης σε ζαχαρώδη προϊόντα. Έτσι, για παράδειγμα, η πρόσληψη σακχαρόζης(κοινή ζάχαρη), μπορεί να αποφευχθεί στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και να αντικατασταθεί από υποκατάστατα ζάχαρης.
Τα προϊόντα που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης είναι, λοιπόν, ένα καλό βήμα στην προσπάθεια ελέγχου της τερηδονικής νόσου. Ανάμεσα σ’ αυτά τα προϊόντα είναι και η τσίχλα. Η τσίχλα με ζάχαρη είναι τερηδονογόνος. Γι’ αυτό, όλες οι τσίχλες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της τερηδόνας θα πρέπει να περιέχουν ένα μη σακχαρούχο γλυκαντικό. Τα κύρια υποκατάστατα ζάχαρης που χρησιμοποιούνται στις τσίχλες είναι κάποια γλυκαντικά που, για την επιστήμη της Χημείας, ονομάζονται πολυόλες. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες πολυόλες στις τσίχλες, είναι η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη. Η τσίχλα ξυλιτόλης και, σε μικρότερο βαθμό, η τσίχλα σορβιτόλης βρέθηκε ότι συμβάλουν στον έλεγχο της τερηδόνας. Τα γλυκαντικά αυτά μπορούν να καταναλωθούν σε σχετικά μεγάλες ποσότητες χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως όταν προσληφθούν σε μεγάλη ποσότητα, λειτουργούν ως καθαρτικό.
Ο λόγος που τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν προάγουν τον σχηματισμό τερηδόνας είναι ότι αυτά, σε αντίθεση με την κοινή ζάχαρη (φρουκτόζη, σακχαρόζη), μεταβολίζονται αργά έως καθόλου μέσα στο στόμα μας, οπότε αναστέλλεται και η αύξηση των βακτηριδίων που προκαλούν τερηδόνα. Επιπλέον, η μάσηση τσίχλας διεγείρει την έκκριση σάλιου, το οποίο εμποδίζει τη μείωση στο pH της στοματικής μας κοιλότητας που προκύπτει κατά τη λήψη τροφής, γεγονός που επίσης αναστέλλει την αύξηση των βακτηριδίων που προκαλούν τερηδόνα.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι επιβάλλεται η αποφυγή χρήσης τσίχλας με ζάχαρη. Απεναντίας, συστήνεται η κατανάλωση μιας τσίχλας ξυλιτόλης μετά από κάθε γεύμα, όταν για διάφορους λόγους δεν υπάρχει η δυνατότητα για βούρτσισμα των δοντιών μας.

Ζερβού Ευαγγελία
Χειρουργός Οδοντίατρος 


περισσότερα άρθρα ΕΔΩ

Θέλετε να μας επισκευτείτε;

Ανδρόνικου Εμμανουήλ 43, Σέρρες 

Θέλετε να μας στείλετε μήνυμα;

info@smileart.gr

Θέλετε να μας τηλεφωνήσετε;

2321055632